למה צריך עוד פונט חופשי/חינמי בעברית? (תגובה לפוסט של תומר כהן)

אני מפרסם פה תגובה מלפני מספר חודשים לפוסט של תומר כהן שעדיין יכולה לעניין גם את קוראי הבלוג שלנו. תומר כתב רשימה של מקורות לפונטים עבריים פתוחים וגם העלה מספר תהיות לגבי הפרויקט שלנו. אני מפרסם פה שוב את תגובתנו בפורמט המקורי שלה:

תומר שלום,
תודה על הפוסט המפורט והמוצלח. אשמח להתייחס לכמה מהסוגיות שהעלת בנוגע לפרויקט אות פתיחה.
כתבת:

רצוי להימנע מגופנים מעוצבים מידי בתוכן עצמו ולהשאיר אותם לכותרות.

אני מסכים עם עיקרי הדברים, אבל מסתייג מההמלצה הגורפת. אכן, נכון להיום אין ממש אופציה אמיתית להחליף את אריאל כפונט body-text מהסיבה הפשוטה שהוא הפונט הזמין היחיד אשר בנוי טכנית לעמוד בדרישות של גדלים קטנים כפי שציינת בתשובתך לאלעד. אם ההבדלים בין פונט גוף-טקסט למסך לבין פונט גוף-טקסט לדפוס היו עניין פעוט, כבר היינו רואים פריחה גדולה מאוד בתחום זה. עם זאת, לא כך הדבר ועד שהמציאות הזאת תשתנה מומלץ להזהר משימוש בפונטי כותרות או דפוס כפונטי גוף-טקסט. אנחנו מאמינים עם זאת שאת המציאות הזאת צריך לשנות.

כשהתחלתי לעבור על הלינקים ברשימה שלך קיוויתי שאולי אגלה משהו שאני לא מכיר אבל לצערי אין ברשימה מן החדש. פרויקט קולמוס הוא אכן פרויקט נהדר אבל מדובר בדיגיטציה של גופנים עבריים קלאסיים שעיצובם (לפני יובלות) לא לקח בחשבון (מן הסתם) את האתגרים של רינדור בגודל אות קטן והתאמה קרוס-פלאטפורמית. (גופן יכול להתרנדר נהדר בגרסאות המקיות והלינוקסוויות של אופן-טייפ אבל להראות זווועה בקליר-טייפ הווינדוזאי)

SBL ו-Ezra SIL שניהם גם הם ריביבלים של גופנים מקראיים והרלוונטיות שלהם לצרכים הטיפוגרפיים היומיומיים נמוכה מאוד. גם GNU Free Font על אף חופשיותו אינו שמיש בגדלים קטנים כיוון שהוא מכיל קונטרסטים חדים בין הקטעים הרחבים שלו לבין אלה העבים. זו אגב אותה בעיה ממנה סובל פונט ברירת המחדל הלטיני בכל הדפדפנים: Times New Roman ולכן נדיר מאוד שנראה אותו בשימוש על אף העובדה שהוא הפונט הזמין ביותר ברשת (מעצם דיפולטיותו).

הפונטים היחידים ברשימה שנוצרו מתוך התחשבות בצרכים הטכנולוגיים של ימינו הם Deja Vu (פרויקט נהדר!) ו-Droid. הבעיה בשניים האלה היא שהאותיות העבריות שלהן דומות מאוד לאריאל. עושה רושם שמטרת מעצבי הפונטים הללו היתה ליצר מקבילה קרובה לאריאל אשר תעקוף את המגבלות הקנייניות של זה. למעצבי ווב אין סיבה של ממש לעשות שימוש בפונטים הללו דרך @font-face כיוון שהם אינם באמת מרחיבים את הפאלטה הטיפוגרפית שלהם.

אנקדוטה מעניינת: משתמשי סמארטפונים מסוג אנדרואיד קוראים עברית דרך הפונט Droid העברי אשר מגיע במשקל אחד בלבד. ז"א שמשקל בולד אינו קיים באנדרואיד בעברית אלא אם כן תתקין את Deja Vu כפונט ברירת המחדל שלך במקום. לדעתי זו פגיעה מאוד משמעותית בחוויית השימוש של אנדרואיד בעברית ועל אף שרוב מוחלט של המשתמשים לא שם עליה את האצבע ההבדל הוא מאוד משמעותי.

בפרויקט אות פתיחה אנחנו שואפים ליצר פונט עברי שהוא web-native נולד למסך, עוצב לפיקסל ונבדק מראש בכדי להתאים לאתגרים הטכנולוגיים הנדרשים כיום. בימים אלה אנחנו כבר עובדים על סקיצות ראשונות של אותיות אם כי טרם חשפנו אותם באתר (כאמור, מדובר במשימה כלל לא פשוטה והיא לוקחת יותר זמן מכפי שהיה ניתן לצפות). במקביל דרך הכתיבה בבלוג אנחנו שואפים להפוך את המסקנות שלנו לנקודות פתיחה נוחות לאחרים אשר עומדים בפני אתגרים דומים ביצירת פונטים עבריים עכשיוויים.

אנחנו מאוד שמחים על כל התעניינות ושיח בנושא ומקווים שהשקתו של הפונט החדש תהווה באמת אות פתיחה ליצירה טיפוגרפית עשירה אשר תיקח בחשבון את האתגרים הטכנולוגיים ואולי אף תעודד מעצבים לשקול לשחרר את התוצרים תחת רשיונות חופשיים ושיתופיים.

5 תגובות על הפוסט “למה צריך עוד פונט חופשי/חינמי בעברית? (תגובה לפוסט של תומר כהן)

  1. בתור המעצב של הגרסא העברית החדשה (גרסא 2.33 והלאה) של Dejavu Sans אני מרגיש צורך לציין שמקור ההשראה הוא נרקיס תם ולא אריאל. :) הוא עוצב תוך כדי נסיון להשאר תואם לגליפים הלטיניים של הגופן, וכמה "חריגות" מצורת האות הכללית של נרקיס תם כדי לשפר את התצוגה ברזולוציות נמוכות.

    הוראות ההינטינג נכתבו ברמה מאוד Low-level-ית, כמקובל בפרוייקט, באופן שבו נכתבו ה-Hinting Instruction באופן ידני (טקסטואלי, לא הדרך הויז'ואלית והחביבה שקיימת בפונטלאב). כתוצאה מכך (ובין הייתר, התוכנה הלא ידידותית שמשתמשים בה בפרוייקט), הגופן נראה קצת פחות מוצלח על חלונות, אמנם על אובונטו התוצאה קריאה מאוד, אפילו ללא Anti-Aliasing. במבט לאחור אני רואה הרבה פגמים בגופן, אבל הוא עדיין מוצלח הרבה יותר מהגרסא הקודמת והלא־עברית בכלל של Dejavu.

    בכל מקרה, כל הכבוד על הפרוייקט, אני אשמח לעזור אם אתם מעוניינים, יש לי נסיון לא רע עם Hinting וכן צבא של מכונות וירטואליות עם שלל מערכות הפעלה שאפשר לבדוק עליהן את הפונט (כולל גרסאות ישנות של חלונות, מגרסא 3.1 ומעלה, כמה וכמה הפצות של לינוקס, מערכות הפעלה לניידים וטאבלטים ועוד כמה פנינים נדירות) וגם ידע במערכות רינדור הפונטים באותן מערכות הפעלה.

    • וואו ליאור,
      איזה כיף שאתה מגיב כאן :)

      אנחנו בהחלט נשמח לגייס אותך ואת צבא הזומבים שלך לשורותינו. צפה למייל בקרוב (כשמיכל תשחרר קצת את הפונט ונוכל לשלוח אותו לקבוצת המיקוד האיכותית שברגעים אלה התווספת לשורותיה)

  2. מושון, אני אומר לך שבתור עובד בחברה של שירותי דפוס דיגיטאלי תמיד באים אלינו הלקוחות אשר מבקשים פונט שונה וחדשני לעיצובים שלהם, ב70% מהלקוחות אנו באמת משתמשים בפונטים הסטנדרטיים עקב העובדה שהאחרים בהחלט עושים בעיות רינדור עם תמונות ברזולוציה גבוהה.
    הלקוחות האחרים משלמים מעט יותר על מנת שנוכל להתאים להם את הדפוס דיגיטלי לשאר תמונת הפרסום, לא אשקר ואומר שאריאל כבר מזמן לא באופנה והפונטים החדשים (comic) או אלו של ה MEME הם אלו השולטים.

כתיבת תגובה