עילי שריג: מבט מקרוב על אלף

עילי שריג, מעצב אינטראקציה, בלוגר ומרצה לעיצוב בשנקר, פרסם בלוג פוסט מרתק שבו הוא בוחן באובייקטיביות את התפקוד של אלף כגופן מסך ביחס לאריאל ובכלל. עילי מזהה את הסגנון של אלף כ'סנס סריף הומניסטי' – גופן בעל צורות גיאומטריות מודרניסטיות נקיות אשר עדיין משמר זכר למשיכות הקולמוס הפרה-דפוסיות. זו נקודה חשובה נוספת אשר מדגישה את הגיוון הסגנוני אותו אלף מוסיפה על הסגנון ה'סנס סריף נאו-גרוטסקי' שמאפיין את הגופן אריאל.

לנוכח ההתרחשויות המרגשות בשוק הפונטים המקומי, פרסמתי לפני קצת פחות משנה מאמר בו ניסיתי לשרטט את  ה-DNA של פונט מסך עברי מוצלח. בחודשים שעברו מאז שוחרר לעולם פונט "אָ‏לֵף" המהפכני של הגילדה, פונט ששם לעצמו כמטרה להיות פונט מסך לשימוש בסביבות web וממשקי משתמש. אָ‏לֵף מסמן שלב חשוב בהתבגרות הטיפוגרפיה העברית מעולם הדף לעולם הדיגיטלי, בפסקאות הבאות אנסה למדוד אותו ע"פ העקרונות שנקבעו במאמר ההוא.

קראו הלאה בבלוג (המרתק) של עילי: 80/20

פוסט פוסט-השקה

שלושת המצגות (מאוחדות לקובץ אחד) שהוצגו במסיבת הפתיחה ע"י מושון, מיכל וניר (בסדר זה)


ובכן, אחרי ההשקה המרגשת בשבוע שעבר (תודה לכל החברים הישנים והחדשים שבאו לחגוג איתנו) אנחנו רשמית מסיימים את אבן הדרך האחרונה של המענק שנתן לנו איגוד האינטרנט.

 

אבל לא כל כך מהר…

 

השלב הבא תלוי בעיקר בכם. אנחנו צריכים את העזרה שלכם בהפצת הגופן ברחבי הרשת העברית ומחוצה לה. אם אתם מכירים אנשים בחלונות הגבוהים של מחלקות העיצוב של האתרים המובילים בארץ (הן הותיקים והן אלה שמפותחים בימים אלה), תראו להם כמה טוב יותר יכול להראות האתר שלהם בלחיצת כפתור קטנה:

Alef This
(גררו את הכפתור לשורת המועדפים שלכם ובלחיצה הוא יאלף כל אתר!)

אנחנו בעצמנו במגעים מתקדמים מול מספר אתרים רציניים שבוחנים את המעבר לאלף (זה לא מובן מאליו לזנוח גופן שהעין תרגלה אליו כבר 20 שנה).

אנחנו גם במגעים מול גוגל אשר כבר פנו אלינו בבקשה לצרף את הגופן ל-Google Web Fonts Library. אנחנו בגדול בעד, אבל הם עדיין לא מאפשרים שימוש מלא בגופנים שאינם לטינים. אז אנחנו בוחנים את הדרך הכי טובה להתממשק אליהם בלי לוותר על האותיות העבריות (נו באמת…).

יש גופים נוספים שחשוב לעבוד מולם כמו מיקרוסופט, אפל, סמסונג ואחרים אשר משווקים מערכות הפעלה עבריות שאין שום סיבה שלא יגיעו עם אלף בילט-אין. אנחנו עובדים על פניה לאנשי המפתח בגופים הללו (עזרה והכרויות יתקבלו בברכה). כמה מעמיתנו בקהילת הלינוקס כבר עובדים על חבילות התקנה להפצות השונות.

אנחנו מצידנו עובדים על כמה אתרים משלנו אשר עושים שימוש באלף וגם שמחים לראות התחלה של אימוץ הפונט ע"י הקהילה. הנה כמה אתרים שכבר קפצו על העגלה:

deadseascrolls

יותם הדר וסטודיו בייקון-אופנהיים, מעצבי האתר החדש של רשות העתיקות היו הראשונים להשיק אתר חדש וגדול המבוסס כולו על אלף (למעט הכותרות בפרנקריהל של הגילדה)

redesign

מגזין העיצוב רידיזיין עשה רידיזיין טיפוגרפי מאלף!

hamivzak

מאיר סדן האלוף שולף מבזקים ומצמיד להן תמונות

lamadana

דנה בלום לא תשתמש באריאל רק בגלל שהוא ברירת המחדל בדפדפן שלך…

עיצבתם באלף? אתר? כרזה? חולצה? סרטון וידאו? ספרו לנו על זה פה בתגובות וגם במייל: alef [at] hagilda.com

אָלֵף, תתחדשו…

alef-siteהגופן באויר, זמין להורדה ב: alef.hagilda.com. תתחדשו!

*אגב, אנחנו מאוד נשמח לשמוע על (ומדי פעם גם לפרסם) אתרים חדשים שעושים שימוש ב"אלף". פתחנו תיבת אימייל לצורך העניין: alef (at) hagilda.com. נשתמע!

אָלֶף – מסיבת פתיחה!

בשעה טובה ביום ה' הקרוב ה-27 בדצמבר נשיק את הפונט הפתוח אָלֶף.
תודה לעשרות המגיבים על פוסט בחירת השם, מאוד שמחנו על ההצעות המוצלחות אבל כמו רבים מכם הסכמנו שאָלֶף הוא השם המתאים ביותר גם לצורה וגם לסיפור המסגרת.

Alef-opening-event

 

אנחנו שמחים להזמין את כולכם למסיבת פתיחה טיפוגרפית שבה נשמע קצת על תהליך הפיתוח של הפונט, נרים כוסית ונחגוג שחר חדש לעיצוב מסכי עברי, בשאיפה כנה שאלף תהיה רק האות הראשונה להעשיר את העברית המקוונת.
נתראה ביום חמישי ב-20:00 בסטודיו מיכל אנד סאנס, רחוב מא"זה 22א, תל אביב. (האירוע בפייסוש)

בברכה והתרגשות גדולה,
הצוות :)

הינטינג ידני – המדריך העברי

הינטינג ידני הוא אחד הדברים היותר מורכבים במלאכת התאמת פונטים למסך, בשונה מהינטינג אוטומטי, עליו עברנו בפוסט "איך עושים הינטינג אוטומטי?". אבל בגלל העובדה הזאת, הינטינג ידני מאפשר שליטה כמעט מלאה בצורת האות ותוצאה מוצלחת בהרבה מזו של ההינטינג האוטומטי.

הינטינג ידני נעשה בתוכנת VTT של מיקרוסופט (Visual True Type). ניתן להשיג רשיון לשימוש בתוכנה, ללא עלות, על ידי שליחת בקשה למיקרוסופט (קישור בסוף הפוסט). התוכנה מאפשרת סימונים ויזואלים על גבי האותיות בפונט ובמקביל הכנסת נתונים על עובי קו ונקודות גובה ובסיס, כדי לאפשר למעצבים (עם אוריינטציה קלה לתכנות) לבצע את ההינטינג בעצמם מבלי שיצטרכו מתכנת TrueType.

במקביל לסיום ההינטינג בפונט, יצרנו מדריך וידאו בעברית, הסוקר את כל התהליכים שיש לעשות עד לפונט מסך מוכן בעברית. המדריך יציג בקצרה את הכלים החשובים בתוכנה ויסביר איך לעשות הינטינג לתווים לועזיים ועבריים, וכיצד להתאימם לקבוצות תווים אחרות בפונט ליצירת מרקם אחיד. השלבים העיקריים שיוסברו בוידאו*:

  1. הכנת הפונט להינטינג
  2. מדידות
  3. סימונים
  4. סגירת הפונט וייצוא
הינטינג ידני באמצעות VTT:
קישורים רלוונטיים:

*מומלץ לעיין במדריך VTT המלא של מיקרוסופט, כדי ללמוד את התוכנה לעומק (קיצורים, פונקציות נוספות ושאר ירקות).

גופן ללא שם / Release Candidate

בשעה טובה ומרגשת הושלמה עבודת ההינטינג (עוד על זה בקרוב),
הגופן למעשה מוכן!

כל שנותר לעשות הוא לתת לו עוד סיבוב כדי לבדוק אם שכחנו איזה סימן שם או פספסנו איזה הינט פה. הא, והחשוב מכל:

צריך לבחור שם לגופן!

(כאן אתם נכנסים לתמונה)

1. קודם כל נסו את גרסת המועמד לשחרור

גררו את הכפתור הבא לשורת הבוקמרקים שלכם (אם לא ברור לכם איך, תציצו בוידאו מהבטא):

Un-named Font-RC

עכשיו בלחיצה על הבוקמרקלט הזה, כל אתר (בין עם עברי, לועזי או היברידי) יהפוך באופן פלאי למעוצב בפונט החדש שלנו.

2. חשבו על שם!

אנחנו רוצים כמה שיותר רעיונות וכיוונים, כי אנחנו ממש אובדי עצות. בהתחלה חשבנו לקרוא לו אריאלה / Ariela כקריצה עברית שורשית לאריאל, אבל התנגדויות התגלו מבתוך הצוות ומחוצה לו. אח"כ עלו כל מיני שמות כמו עברי / Ivri. חשבנו גם על פתוח / Patuah, אבל מסתבר שיש כבר פונט בשם Patuah-One והוא אכן פתוח אבל לא עברי. בינתיים אנחנו קוראים לו OpenFont שזה סתמי לגמרי וזה אפילו לא בעברית.

היינו רוצים למצוא שם עברי אבל לא כזה שאי אפשר להגות באנגלית, ז"א שבעניין הזה האות ח' היא קצת דאונר מבחינתנו. היינו רוצים איכשהו להדגיש את הפתיחות, החברתיות, השחרור השיתופיות וכן הלאה, שיוסיף להתרגשות שסביב העניין. היינו רוצים שזה יהיה שם כזה שנשמע אותו ומיד נסכים שזה מה שחיפשנו. עוד פלוסים: אחד היתרונות של אריאל זה שהוא מתחיל באות A והוא מככב בראש רשימות פונטים שהן כמעט תמיד אלפבתיות, אם היינו עוקפים אותו גם שמה, זה היה יכול להיות נהדר, כך ששם שמתחיל באות A יהיה נצחון!

3. בעוד שבועיים השקה!

אנחנו רוצים להשיק את הגופן החדש ב-1 בדצמבר ולסגור את כל הסוגיות הסופיות (ובראשן השם) עד אז. בינתיים נעדיף שלא להפיץ את הפונט נטול השם ברבים בכדי שלא ליצר פרגמנטציה. אז קדימה תתחילו להגיב ובואו נקרא לילד בשמו!

איך עושים הינטינג אוטומטי?

בהמשך לפוסט "התחלת הינטינג", בו הוצגו סוגים שונים של הינטינג, הפעם נתמקד בהינטינג האוטומטי ונראה תכל'ס איך עושים את זה. הינטינג אוטומטי מאפשר, תוך מספר דקות, להתאים כמעט כל פונט למסך (גם לתצוגה בגדלים קטנים). כמובן, שיש עוד מקום לשיפור ופיתוח, אבל בינתיים זה יכול לחסוך הרבה שעות עבודה ולתת תוצאה ראויה לשימוש.

הינטינג אוטומטי באמצעות TTF Auto Hint:

השלבים להינטינג אוטומטי בTTF Auto Hint הם מאוד פשוטים:

  1. בוחרים את קובץ הTTF נטול ההינטינג
  2. מסמנים/משנים הגדרות כדי שיתאימו לפונט שבחרנו
  3. לוחצים על "Run" ומקבלים פונט מוכן

קישור להורדה (TTF Auto Hint היא תוכנה בקוד פתוח)
קישור למדריך TTF Auto Hint

 

הינטינג אוטומטי באמצעות Font Squirrel Font-Face Generator:

גם כאן השלבים פשוטים, אך במידה והפונט עברי צריך לסמן עוד כמה דברים:

  1. לוחצים על "Add Fonts" ומוסיפים את הפונטים (אפשר גם כמה פונטים במקביל)
  2. במידת הצורך* משנים הגדרות.
  3. מסמנים בV שהפונט חוקי לשימוש ברשת
  4. לוחצים על "Download Your Kit" ומקבלים פונטים בפורמטים שונים + ספסימן
*במידה וישנם תווים עבריים בפונט:
לוחצים על "Expert" ובשורה של Subsetting, בוחרים באחת מהאופציות הבאות:
  • No-Subsetting
  • Custom Subsetting, ומסמנים Hebrew
(Font Squirrel Font-Face Generator אינו בקוד פתוח אבל הוא שירות וובי חינמי לחלוטין)

 

התחלת הינטינג

אנחנו שמחים מאוד לארח את ניר ייני בפוסט על תהליך ההינטינג. ניר, בוגר טרי מהמחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל עיצב כפרויקט גמר את הפונט כרמלה, פונט מסך עברי (פתוח!) עם הישגים ממש מרשימים גם בגדלים קטנים. ניר מגייס את הנסיון שרכש ומצטרף אלינו בעבודה על ההינטינג של הפונט החדש (ששמו עוד לא נודע). אהלן ניר!

תזכורת: בתהליך ההינטינג מיוצרות למעשה הנחיות לפונט כיצד להסתדר על מתווה הפיקסלים בכל גודל רלוונטי ובעיקר בגדלים קטנים. מערכת ההפעלה וינדוז מתייחסת לאותן רמיזות ומשתמשת בהן ככלי המאפשר למעצבים לדייק את רינדור האותיות. במק וברוב ההפצות של לינוקס מערכת הרינדור המובנית עושה עבודת רינדור ראשונית טובה יותר משל וינדוז ומתעלמת מהנחיות ההינטינג. לכן, במידה רבה, ההינטינג רלוונטי בעיקר לוינדוז. מדובר בתהליך ארוך ומיגע ולכן שווה לבדוק אופציות אוטומטיות אל מול אופציות ידניות ולהשוות אותן למצב הבסיסי ללא ההינטינג – מצב בו מוצג הרינדור האוטומטי של וינדוז ללא סיוע או רמיזה מהצד.

כשאנחנו ניגשים למשימת ההינטינג, אנחנו בוחנים מספר סוגי רנדור:

  1. מצב ללא הינטינג
  2. היטינג אוטומטי באמצעות TTF AutoHint
  3. הינטינג אוטומטי באמצעות Font Squirrel
  4. הינטינג ידני באמצעות VTT

בדוגמא המצורפת אפשר לראות השוואה בין סוגי הרנדור השונים (אפרט בהמשך על תהליך ביצועם) [גודל 1:1]:

 

ניתן לראות שעיקר הבעיה מתרחשת במעבר בין פיקסל לשניים בקווים האופקיים (גדלים 17-20).

מבחינת איכות העבודה, האופציות הכי טובות כרגע הן ההינטינג של FontSquirrel וההינטינג הידני ב-VTT. העבודה בVTT עדיין בתהליך (לדוגמא האות ז' בגדלים 10-11 שחורה יחסית לשאר האותיות), היתרון בVTT הוא שתמיד ניתן לחזור ולתקן. החסרון עם היטינג אוטומטי, שלא ניתן לתקן בעיות ספציפיות בגדלים מסוים, דבר שיכול לעלות בהתפשרות על צורת האותיות (לדוגמא, האות ל' בגודל 18 יורדת מהשורה).

מבחינת זמן עבודה, האופציות הכי מהירות (עד חמש דקות עבודה) הן TTF AutoHint ו-Font Squirrel.

מבחינת מורכבות טכנית, TTF AutoHint ו-Font Squirrel מצריכות רמה מאוד בסיסית, וקלות להבנה באמצעות כמה צילומי מסך. הינטינג VTT מצריך למידה, התנסות והרבה למידה.

בכל מקרה, כשמעצבים פונט לשימוש על מסך, תמיד עדיף לעשות לו הינטינג כלשהו ולא להתפשר על הצגה ב'גדלים מומלצים'.

הנדרש לטובת תצוגה חדה של הפונט במערכת ההעפלה חלונות

נסו את הבטא: גרסה ϐ.0.1

זהו זה, הפונט מוכן לבדיקות ראשוניות!

גררו את הכפתור הבא לשורת הבוקמרקים שלכם:

ϐ.0.1

עכשיו, גלשו לכל אתר המבוסס אותיות עבריות או לטיניות (ובעיקר גם וגם) בלחיצה על הלינק משורת הבוקמרק הוא יהפוך את כל הפונטים בדף לפונט החדש. ככה:

מה עוד?

  1. שימו לב: על מנת להמנע מתצוגה מוטעית של משקל ה-Bold בשלב זה ביטלנו אותו וגם הטקסטים שאמורים להופיע ב-Bold יופיעו במשקל Normal. זה כמובן הכרח זמני עד שנפתח גם את המשקל ה-Bold לבטא (במהרה בימינו).
  2. עוד לא נעשה הינטינג מדוקדק לוינדוז אבל כיוון שהגענו לרמת רינדור גבוהה במיוחד במק, עבודת ההינטינג תהיה קצרה מהמתוכנן. אנחנו מקווים להתחיל להעלות את המספר שם לצד הספרה ϐ בשבועות הקרובים כשתהליך ההינטינג מתקדם.
  3. אם עקבתם אחרי הדיונים בבלוג שמתם לב בוודאי שהדעות חלוקות בנוגע להחלטה מה יהיו הספרות הדיפולטיות. אנחנו חוקרים את האופציות הדינמיות של ה-OpenType שיוכלו אולי לאפשר לנו להנות מכל העולמות. נשמח לאינפוט שלכם גם שם.